top of page

Tuning of upright, grand and historic pianos € 85, - *

Concert tunings from € 100,- 

Certified piano tuner

Member of the VVPN (Piano tuners association)

* region Den Haag and surroundings

(o.a. Leiden - Rijnsburg  - Oegstgeest - Warmond - Katwijk - Voorhout - Noordwijk - Lisse - Voorschoten - Wassenaar - Zoetermeer - Delft - Rijswijk)

 • Hoe vaak moet uw piano of vleugel gestemd worden?
  Ik raad aan om een piano of vleugel minimaal één keer per jaar te laten stemmen. Deze frequentie is onder andere afhankelijk van de luchtvochtigheid van de ruimte waar de piano in staat, de kwaliteit van de piano en of de piano net gebouwd is. Als u bijvoorbeeld een nieuwgebouwde piano in uw bezit heeft, moet deze nog erg wennen aan zijn omgeving. Zolang het instrument niet geacclimatiseerd is, zijn de snaren en het hout nog niet gesetteld. Daarom is het raadzaam om in het eerste jaar deze piano 3 á 4 keer te stemmen.
 • Wordt een piano/vleugel op gehoor of met behulp van een stemcomputer gestemd?
  Mijn voorkeur gaat uit naar het traditioneel stemmen; op het gehoor. Gebruikelijk is om de A op 440 Hz te stemmen. Hier kan worden afgeweken als de piano lang niet gestemd is, of een andere toonhoogte gewenst is. Bijvoorbeeld bij het samenspelen met een ander instrument of een geheel ander stemming. Alleen als een piano opgetrokken moet worden, omdat de hele piano te laag staat, is het handig om een stemapparaat te gebruiken.
 • Hoe lang duurt het stemmen?
  Over het stemmen van een piano of vleugel doe ik gemiddeld een uur. Dit is afhankelijk van de staat van de piano en hoe lang geleden deze gestemd is.
 • Ik heb een historische piano (pianoforte/klavecimbel/tafelpiano), kan deze ook gestemd worden?
  Ik kan ook voor u uw historische piano stemmen. Door mijn samenwerking met pianofortebouwer Gijs Wilderom en Museum Geelvinck (Sweelinck collectie) heb ik een degelijke ervaring in het stemmen van historische instrumenten.
 • Wat gebeurt er als er tijdens het stemmen een ander probleem aan het licht komt?
  Als er tijdens het stemmen een ander probleem zichtbaar wordt kan dit in sommige gevallen direct, voor een afgesproken prijs, opgelost worden. Is het een groter probleem dan kan ik een vrijblijvende prijsopgave geven voor de nodige werkzaamheden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er tijdens het stemmen een snaar breekt. Dit kan te maken hebben met dat de snaar verouderd is, waardoor de rek uit de snaar is. Als ik deze dan op de goede toonhoogte wil brengen kan hij dit niet aan en breekt hierdoor. Het breken van een snaar is niet inbegrepen in de kosten van het stemmen. Een nieuwe snaar kost, inclusief opzetten, €50,-.
bottom of page